Cum alegem materialul pentru blatul de bucătărie?
Materialul din care este făcută mobila de bucătărie este la fel de important precum culorile acesteia
Blat din lemn
Lemnul natural poate oferi bucătăriei tale o atmosferă rustică și confortabilă. Mai mult decât atât, blaturile confecționate din acest material sunt extrem de funcționale, igienice și pot fi tratate pentru a rezista la temperaturi înalte sau la umezeală. Totuși, acesta se poate decolora, zgâria și crăpa în timp la contactul cu agenții chimici sau cu alți factori externi. În același timp, blatul de lemn nu se curăță chiar atât de ușor, însă există anumite soluții care te pot ajuta în acest sens. În funcție de felul petelor, acesta poate fi curățat astfel:
- Petele de grăsime pot fi îndepărtate rapid cu ajutorul unei cârpe moi, îmbibate în ceai negru. După ce finalizezi acest proces, șterge blatul cu soluția ta obișnuită pentru curățat suprafețe de lemn
- Petele de apă pot fi șterse cu pastă de dinți albă. Aplică puțină pastă pe o cârpă moale, curăță bine pata, apoi folosește și o soluție potrivită pentru curățat suprafețe din lemn.
- Petele de arsură pot fi eliminate rapid cu o soluție de curățat metalul, apoi frecând pata cu o pastă formată din ulei vegetal și sare și lăsând-o să acționeze câteva ore. La sfârșit, curăță blatul cu o cârpă uscată și moale.
Blat din marmură
Marmura nu este tocmai cel mai ieftin material, însă cu siguranță oferă bucătăriei un design spectaculos. Dacă te interesează mai mult partea estetică decât cea practică a blatului de bucătărie, atunci acest material îți va întrece orice așteptare. Însă, dacă îți dorești să te bucuri de o funcționalitate perfectă a bucătăriei, marmura s-ar putea să-ți facă probleme întrucât este foarte greu de întreținut și se pătează ușor. Nu și dacă folosești substanțe de curățare cu pH neutru, precum apa amestecată cu bicarbonat de sodiu. După ce cureți suprafața cu această soluție, o lași să acționeze o zi, apoi o îndepărtezi cu o cârpă moale înmuiată în apă călduță.
Blat melaminat termorezistent
Dacă îți dorești o mobilă de bucătărie din piatră naturală, lemn sau quartz dar bugetul nu îți permite o astfel de achiziție, te poți orienta asupra unui mobilier din blat melaminat, precum mdf-ul lucios, mult mai ieftin, mai ușor de întreținut și având același aspect modern. Cu siguranță ai auzit de blaturi precum Egger, PFLEIDERER, LuxForm si Krono, realizate din compozit din fibră de sticlă.
Acestea sunt extrem de rezistente, însă un minus îl reprezintă mătuirea inevitabilă pe parcursul anilor. O soluție la asta este evitarea soluțiilor care conțin înălbitori (clor), alcool (spirt), acid, dizolvant (acetonă, diluant) sau substanțe abrazive precum detergentul de vase solid. În schimb, poți șterge acest material cu o lavetă umedă, apoi cu una uscată.
Blat din granit
Dacă dispui de un buget generos, granitul este, poate, cea mai bună opțiune în ceea ce privește blatul pentru mobila de bucătărie. Materialul are o duritate sporită, este ușor de întreținut și se comportă exemplar în fața agenților chimici și a altor factori externi care îi amenință integritatea. Un dezavantaj l-ar putea reprezenta prețurile destul de ridicate la care se vinde acest material. Curățarea blaturilor din granit se face cu o lavetă înmuiată în apă călduță și, opțional, cu puțină soluție de curățat piatra naturală.
Blat de inox
Inoxul nu numai că are o durată de viață foarte mare, dar este și foarte igienic întrucât nu atrage mirosuri sau germeni, se întreține ușor, rezistă la temperaturi ridicate și reflectă lumina pentru o bucătărie senină și spațioasă. Totuși, acest material se poate păta și zgâria destul de ușor. Pentru o curățare rapidă și eficientă, folosește o lavetă îmbibată în apă. În cazul petelor de grăsime, se diluează substanțe alcaline în apă și nu se recurge la produse de curățare pe bază de acid salicilic sau de clor. În bucătăriile minimaliste, acest tip de blat va fi exact elementul memorabil, care face diferența dintre o amenajare ternă și una spectaculoasă.